Licence/ro: Difference between revisions

From FreeCAD Documentation
(Created page with "==== Debian ==== Incompatibilittea lui OCTPL [http://lists.debian.org/debian-legal/2009/10/msg00000.html was discussed on the debian legal list] și a condus la o [http://bug...")
(Updating to match new version of source page)
(23 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
<languages/>
<languages/>
{{docnav|Dialog creation|Tracker}}
== Declarația dezvoltatorului principal ==
Știu că discuția despre ''"dreptul" '' licenței pentru open source a ocupat o parte semnificativă a lățimii de bandă a internetului și acesta este motivul pentru care, în opinia mea, FreeCAD ar trebui să aibă fie sub această licență LGPL.


== Licențe utilizate sub FreeCAD ==
Am ales licențele LGPL și GPL pentru proiect, știu că există pro și anti LGPL și vă voi da câteva motive pentru această decizie.


FreeCAD utilizează două licențe diferite, una pentru aplicația în sine și una pentru documentație:
FreeCAD este un amestec între o bibliotecă și o aplicație, deci GPL ar fi un pic mai puternic pentru asta. Aceasta ar împiedica scrierea de module comerciale pentru FreeCAD deoarece ar preveni legarea cu bibliotecile de bază FreeCAD. Puteți să întrebați de ce modulele comerciale ? Prin urmare, Linux este un bun exemplu. Ar fi Linux atât de reușit dacă Biblioteca GNU C ar fi GPL și, prin urmare, ar împiedica legarea aplicațiilor non-GPL? Și totuși, îmi place libertatea Linuxului și doresc să pot utiliza driverul grafic NVIDIA 3D. Înțeleg și accept motivul pentru care NVIDIA nu dorește să dea codul driverului.Muncim toți pentru întreprinderi/firme, și avem nevoie de bani, trebuie să cumpărăm cel puțin alimente... Deci, pentru mine, coexistența open source și a a programelor propietar nu este un lucru rău, atunci când se supune regulilor LGPL. Aș dori să văd un programator care scrie procesul de import/export Catia pentru FreeCAD și să îl distribuiți gratuit sau pentru niște bani. Nu-mi place să-l forțez să dea mai mult decât vrea el. Nu ar fi bine nici pentru el nici pentru FreeCAD.


'''[[wikipedia:LGPL|Lesser General Public Licence, version 2 or superior (LGPL2+)]]'''
Această decizie se face numai pentru nucelul sistemul FreeCAD. Fiecare scriitor al unui modul de aplicație poate lua propria decizie.
Toate sursele de cod FreeCAD poate fi găsit aici [https://github.com/FreeCAD/FreeCAD official Git repository]


'''[http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/ Creative Commons Attribution 3.0 License (CC-BY-3.0)]''' For the documentation on http://www.freecadweb.org
== Licences used in FreeCAD ==


See FreeCAD's [http://sourceforge.net/p/free-cad/code/ci/master/tree/package/debian/copyright debian copyright file] pentru mai multe detalii despre licențele utilizate de diferitele componente open source găsite în FreeCAD
FreeCAD utilizează două licențe diferite, una pentru aplicația în sine și una pentru documentație:


== Impactul licențelor ==
;[[wikipedia:LGPL|Lesser General Public Licence, version 2 or superior (LGPL2+)]]: Pentru bibliotecile nucleului așa cum se afirmă în .h and .cpp files in src/App src/Gui src/Base and all [[Workbenches|modules]] in src/Mod and for the executable as stated in the .h and .cpp files in src/main. Iconițele și alte piese grafice sunt de asemenea LGPL.
;[[wikipedia:Open Publication License|Open Publication Licence]]: Pentru documentație navigați pe http://www.freecadweb.org atunci când nu este marcat altfel de către autor.


Mai jos este o explicație mai prietenoasă despre ceea ce înseamnă licența LGPL pentru dvs.:


==== Toți utilizatorii ====
See FreeCAD's [http://sourceforge.net/p/free-cad/code/ci/master/tree/package/debian/copyright debian copyright file] pentru mai multe detalii despre licențele utilizate de diferitele componente găsite în FreeCAD
Toți utilizatorii pot folosi, copia, modifica, redistribui, FreeCAD în mod gratuit, fără nici o restricție. Copia dvs. de FreeCAD este a dvs., precum și fișierele pe care le produceți cu FreeCAD.Nu sunteți obligați să actualizeze FreeCAD după un anumit timp. nici să schimbați utlizarea FreeCAD. Utilizarea FreeCAD nu le obligă la nici un fel de contract sau obligație.


Codul sursă al FreeCAD este public și poate fi inspectat. Prin urmare, este posibil să verificați că nu se fac lucruri fără știrea dvs., de exemplu prin trimiterea datelor dvs. private undeva.
=== Impact of the licences ===


==== Private users ====
==== Utilizatorii Profesionali ====
Utilizatorii profesionali pot folosi FreeCAD în mod liber, pentru orice fel de muncă privată, comercială sau instituțională. Orice versiune de FreeCAD poate fi instalată și instalată oriunde, de ori câte ori doriți. Puteți de asemenea să modificați și să adaptați FreeCAD pentru scopurile dvs. fără nici o restricție. Cu toate acestea, nu puteți face dezvoltatorii FreeCAD răspunzători pentru orice daune comerciale sau pierderi care pot rezulta din utilizarea FreeCAD.
Utilizatorii privați pot folosi, copia, modifica, redistribui, FreeCAD în mod gratuit.
Ei sunt întotdeauna stăpânii datelor lor, nu sunt obligați să actualizeze FreeCAD, să schimbe modul în care folosesc FreeCAD. Utilizarea FreeCAD nu le obligă la nici un fel de contract sau obligație.


==== Professional users ====
==== Deavoltatorii Open Source ====
Puteți utiliza FreeCAD ca bază pentru a vă dezvolta propria aplicație sau o puteți extinde prin crearea de module noi pentru aceasta. Dacă FreeCAD este încorporat în propria dvs. aplicație, aveți posibilitatea să alegeți dintre licența GPL sau LGPL sau orice altă licență compatibilă cu LGPL pentru a permite utilizarea muncii dvs. în software-ul proprietar sau nu. Dacă dezvoltați un modul care să fie folosit ca extensie și nu includeți codul FreeCAD în el, puteți alege orice licență dorită. Cu toate acestea, dacă doriți să o utilizați cât de mult puteți, este o idee bună să utilizați aceeași licență ca FreeCAD în sine, astfel încât să poată fi accesată mai ușor în alte module viitoare sau chiar în FreeCAD.
Utilizatorii profesionali pot folosi FreeCAD în mod liber, pentru orice fel de muncă privată sau profesională. Ei pot personaliza aplicația așa cum doresc. Ei pot scrie extensii open source sau proprietar la FreeCAD. Ei sunt întotdeauna stăpâni ai datelor, nu sunt obligați să actualizeze FreeCAD, să schimbe modul în care folosesc FreeCAD. Utilizarea FreeCAD nu-i obligă la nici un fel de contract sau obligație.

==== Open Source developers ====
Dezvoltatorii pot utiliza FreeCAD ca bază pentru modulele de extensie pentru scopuri speciale. Ei pot alege GPL sau LGPL pentru a permite utilizarea muncii lor în software-ul proprietar sau nu.


==== Commercial developers ====
==== Commercial developers ====
Puteți utiliza FreeCAD ca bază pentru propria aplicație și nu sunteți forțați să creați aplicația dvs. ca open source. Cu toate acestea, LGPL necesită două elemente de bază: 1) să informeze în mod clar utilizatorii că aplicația dvs. utilizează FreeCAD și FreeCAD este licențiată de LGPL și 2) să vă separați în mod clar propria aplicație de componentele FreeCAD. Acest lucru se face de obicei printr-o legătură dinamică cu componentele FreeCAD, permițând utilizatorilor să o modifice sau să pună la dispoziția utilizatorilor codul sursă al FreeCAD, precum și modificările aduse de dvs la acesta. Veți primi sprijin de la dezvoltatorii FreeCAD, atâta timp cât acest ajutor nu este pe o ”stradă cu sens unic”.
Dezvoltatorii comerciali pot folosi FreeCAD ca bază pentru propriile module open source. Aceștia pot utiliza toate modulele care utilizează LGPL. Aceștia pot distribui FreeCAD împreună cu software-ul propriu. Ei vor primi sprijinul autorului (autorilor) atâta timp cât nu este vorba o ”stradă cu sens unic”.


<div class="mw-translate-fuzzy">
== OpenCasCade License side effects (for FreeCAD version 0.13 and older) ==
==== Fișiere ====
Modelele și alte fișiere create cu FreeCAD nu sunt supuse niciunei licențe menționate mai sus și nu sunt legate de nici un fel de restricție sau de proprietate. Fișierele dvs. sunt cu adevărat ale tale. Puteți seta proprietarul fișierului și puteți specifica propriile condiții de licență pentru fișierele pe care le produceți în cadrul FreeCAD, prin meniul Fișier -> Informații despre proiect.
</div>


== Declarația dezvoltatorului principal ==
Următoarele nu se mai aplică de la versiunea 0.14, deoarece atât FreeCAD cât și OpenCasCade sunt acum pe deplin LGPL.
Știu că discuția despre ''"dreptul" '' licenței pentru open source a ocupat o parte semnificativă a lățimii de bandă a internetului și acesta este motivul pentru care, în opinia mea, FreeCAD ar trebui să aibă fie sub această licență LGPL.


Am ales licențele LGPL și GPL pentru proiect, știu că există pro și anti LGPL și vă voi da câteva motive pentru această decizie.


FreeCAD este un amestec între o bibliotecă și o aplicație, deci GPL ar fi un pic mai puternic pentru aceasta. Aceasta ar împiedica scrierea de module comerciale pentru FreeCAD deoarece ar preveni legarea cu bibliotecile de bază FreeCAD. Puteți să întrebați de ce module comerciale ? Prin urmare, Linux este un bun exemplu. Ar fi Linux atât de reușit dacă Biblioteca GNU C ar fi GPL și, prin urmare, ar împiedica legarea aplicațiilor non-GPL? Și totuși, îmi place libertatea Linuxului și doresc să pot utiliza driverul grafic NVIDIA 3D. Înțeleg și accept motivul pentru care NVIDIA nu dorește să dea codul driverului. Muncim toți pentru întreprinderi/firme, și avem nevoie de bani, trebuie să cumpărăm cel puțin alimente... Deci, pentru mine, coexistența open source și a a programelor proprietar nu este un lucru rău, atunci când se supune regulilor LGPL. Aș dori să văd un programator care scrie procesul de import/export Catia pentru FreeCAD și să-l distribuie gratuit sau pentru niște bani. Nu-mi place să-l forțez să dea mai mult decât vrea el. Nu ar fi bine nici pentru el nici pentru FreeCAD.
Până la versiunea 0.13 FreeCAD este livrat ca GPL2 +, însă sursa însăși este sub LGPL2 +. Aceasta din cauza legăturii dintre Coin3D (GPL2) și PyQt (GPL). Începând cu 0.14 suntem eliberați de GPL. PyQt va fi înlocuit de PySide, iar Coin3D a fost re-licențiat sub BSD. O problemă, trebuie să ne confruntăm în continuare este cu licența OCTPL, [http://www.opencascade.org/getocc/license/ OCTPL (Open CASCADE Technology Public License)]. (Licență publică deschisă pentru tehnologia CASCADE). Este o licență în mare parte LGPL, cu anumite schimbări. Unul dintre inițiatori, Roman Lygin,a elaborat despre licență pe blogul săua [http://opencascade.blogspot.de/2008/12/license-to-kill-license-to-use.html Blog]. Licența OCTPL a condus la tot felul de efecte secundare posibile pentru FreeCAD, care a fost discutat pe diferite forumuri și liste de discuții, de exemplu pe [http://www.opencascade.org/org/forum/thread_15859/?forum=3 Forumul OpenCasCade]. Voi face link aici la câteva articole pentru cele mai mari probleme.


Această decizie se face numai pentru nucleul sistemul FreeCAD. Fiecare scriitor al unui modul de aplicație poate lua propria decizie.
==== GPL2/GPL3/OCTLP incompatibilități ====
Am descoperit pentru prima dată problema prin tr-o discuție asupra unui proiect de maximă pioritate [http://www.fsf.org/ FSF] [https://groups.google.com/forum/#!topic/polignu/XRergtwsm80 discussion list]. A fost vorba despre o bibliotecă pe care o examinam, care a fost licențiată cu GPL3. Deoarece am fost conectați cu Coin3D, numai cu GPL2, nu am reușit să adoptăm această bibliotecă. De asemenea,
OCTPL este considerat incompatibil cu
GPL [http://www.opencascade.org/occt/faq/ GPL incompatible]. Acest articol din Libre Graphics World [http://libregraphicsworld.org/blog/entry/libredwg-drama-the-end-or-the-new-beginning "LibreDWG drama: the end or the new beginning?"] afișează drama din proiectul LibreDWG inacceptabil în FreeCAD sau LibreCAD.


{{Quote|Jürgen Riegel|15 October 2006}}
==== Debian ====
Incompatibilittea lui OCTPL [http://lists.debian.org/debian-legal/2009/10/msg00000.html was discussed on the debian legal list] și a condus la o [http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=617613 bug report on the FreeCAD package] care împiedică (ignor-tag) trecerea de la testul debian la distribuția principală. Dar este de asemenea menționat că FreeCAD, care nu conține cod GPL și libs, ar fi acceptabil. Cu un Coin3D V4 re-licențiat și un PyQt substituit, sperăm că vom ajunge la GPL liber cu eliberare de 0,14.


{{docnav|Dialog creation|Tracker}}
L’incompatibilité de l’OCTPL a été discutée sur la liste légale de Debian et a conduit à un rapport de bogue sur le paquet FreeCADqui empêche (ignor-tag) la transition de debian-testing à la distribution principale. Mais il est également mentionné qu'un paquet FreeCAD serait acceptable s'il était libre de code et de bibliothèques GPL. Avec une nouvelle licence Coin3D V4 et une bilbiothèque PyQt substituée, nous espérons nous affranchir de la GPL avec la publication de la version 0.14.


{{Userdocnavi}}
==== Fedora/RedHat non-free ====
In the Fedora project OpenCasCade is listed "non-free". This means basically it won't make it into Fedora or RedHat. This means also FreeCAD won't make it into Fedora/RedHat until OCC is changing its license. Here the links to the license evaluation:
* [http://lists.fedoraproject.org/pipermail/legal/2011-September/001713.html Discussion on the Fedora-legal-list]
* [https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=458974#c10 License review entry in the RedHat bug tracker]
The main problem they have AFIK is that the OCC license demand non discriminatory support fees if you want to do paid support. It has nothing to do with "free" or OpenSource, its all about RedHat's business model!

{{docnav|Dialog creation|Tracker}}


[[Category:Developer Documentation/ro]]
[[Category:Developer Documentation/ro]]

Revision as of 09:12, 18 May 2019

Dialog creation
Tracker

Licențe utilizate sub FreeCAD

FreeCAD utilizează două licențe diferite, una pentru aplicația în sine și una pentru documentație:

Lesser General Public Licence, version 2 or superior (LGPL2+) Toate sursele de cod FreeCAD poate fi găsit aici official Git repository

Creative Commons Attribution 3.0 License (CC-BY-3.0) For the documentation on http://www.freecadweb.org

See FreeCAD's debian copyright file pentru mai multe detalii despre licențele utilizate de diferitele componente open source găsite în FreeCAD

Impactul licențelor

Mai jos este o explicație mai prietenoasă despre ceea ce înseamnă licența LGPL pentru dvs.:

Toți utilizatorii

Toți utilizatorii pot folosi, copia, modifica, redistribui, FreeCAD în mod gratuit, fără nici o restricție. Copia dvs. de FreeCAD este a dvs., precum și fișierele pe care le produceți cu FreeCAD.Nu sunteți obligați să actualizeze FreeCAD după un anumit timp. nici să schimbați utlizarea FreeCAD. Utilizarea FreeCAD nu le obligă la nici un fel de contract sau obligație.

Codul sursă al FreeCAD este public și poate fi inspectat. Prin urmare, este posibil să verificați că nu se fac lucruri fără știrea dvs., de exemplu prin trimiterea datelor dvs. private undeva.

Utilizatorii Profesionali

Utilizatorii profesionali pot folosi FreeCAD în mod liber, pentru orice fel de muncă privată, comercială sau instituțională. Orice versiune de FreeCAD poate fi instalată și instalată oriunde, de ori câte ori doriți. Puteți de asemenea să modificați și să adaptați FreeCAD pentru scopurile dvs. fără nici o restricție. Cu toate acestea, nu puteți face dezvoltatorii FreeCAD răspunzători pentru orice daune comerciale sau pierderi care pot rezulta din utilizarea FreeCAD.

Deavoltatorii Open Source

Puteți utiliza FreeCAD ca bază pentru a vă dezvolta propria aplicație sau o puteți extinde prin crearea de module noi pentru aceasta. Dacă FreeCAD este încorporat în propria dvs. aplicație, aveți posibilitatea să alegeți dintre licența GPL sau LGPL sau orice altă licență compatibilă cu LGPL pentru a permite utilizarea muncii dvs. în software-ul proprietar sau nu. Dacă dezvoltați un modul care să fie folosit ca extensie și nu includeți codul FreeCAD în el, puteți alege orice licență dorită. Cu toate acestea, dacă doriți să o utilizați cât de mult puteți, este o idee bună să utilizați aceeași licență ca FreeCAD în sine, astfel încât să poată fi accesată mai ușor în alte module viitoare sau chiar în FreeCAD.

Commercial developers

Puteți utiliza FreeCAD ca bază pentru propria aplicație și nu sunteți forțați să creați aplicația dvs. ca open source. Cu toate acestea, LGPL necesită două elemente de bază: 1) să informeze în mod clar utilizatorii că aplicația dvs. utilizează FreeCAD și FreeCAD este licențiată de LGPL și 2) să vă separați în mod clar propria aplicație de componentele FreeCAD. Acest lucru se face de obicei printr-o legătură dinamică cu componentele FreeCAD, permițând utilizatorilor să o modifice sau să pună la dispoziția utilizatorilor codul sursă al FreeCAD, precum și modificările aduse de dvs la acesta. Veți primi sprijin de la dezvoltatorii FreeCAD, atâta timp cât acest ajutor nu este pe o ”stradă cu sens unic”.

Fișiere

Modelele și alte fișiere create cu FreeCAD nu sunt supuse niciunei licențe menționate mai sus și nu sunt legate de nici un fel de restricție sau de proprietate. Fișierele dvs. sunt cu adevărat ale tale. Puteți seta proprietarul fișierului și puteți specifica propriile condiții de licență pentru fișierele pe care le produceți în cadrul FreeCAD, prin meniul Fișier -> Informații despre proiect.

Declarația dezvoltatorului principal

Știu că discuția despre "dreptul" licenței pentru open source a ocupat o parte semnificativă a lățimii de bandă a internetului și acesta este motivul pentru care, în opinia mea, FreeCAD ar trebui să aibă fie sub această licență LGPL.

Am ales licențele LGPL și GPL pentru proiect, știu că există pro și anti LGPL și vă voi da câteva motive pentru această decizie.

FreeCAD este un amestec între o bibliotecă și o aplicație, deci GPL ar fi un pic mai puternic pentru aceasta. Aceasta ar împiedica scrierea de module comerciale pentru FreeCAD deoarece ar preveni legarea cu bibliotecile de bază FreeCAD. Puteți să întrebați de ce module comerciale ? Prin urmare, Linux este un bun exemplu. Ar fi Linux atât de reușit dacă Biblioteca GNU C ar fi GPL și, prin urmare, ar împiedica legarea aplicațiilor non-GPL? Și totuși, îmi place libertatea Linuxului și doresc să pot utiliza driverul grafic NVIDIA 3D. Înțeleg și accept motivul pentru care NVIDIA nu dorește să dea codul driverului. Muncim toți pentru întreprinderi/firme, și avem nevoie de bani, trebuie să cumpărăm cel puțin alimente... Deci, pentru mine, coexistența open source și a a programelor proprietar nu este un lucru rău, atunci când se supune regulilor LGPL. Aș dori să văd un programator care scrie procesul de import/export Catia pentru FreeCAD și să-l distribuie gratuit sau pentru niște bani. Nu-mi place să-l forțez să dea mai mult decât vrea el. Nu ar fi bine nici pentru el nici pentru FreeCAD.

Această decizie se face numai pentru nucleul sistemul FreeCAD. Fiecare scriitor al unui modul de aplicație poate lua propria decizie.

Jürgen Riegel

—15 October 2006
Dialog creation
Tracker